There was an error in this gadget

Sunday, 20 September 2015

Plein air @Pullman Hotel Putrajaya, 18 - 20 September 2015...

Alhamdulillah selesai percutian yang ditaja Hotel Pullman Putrajaya Lakeside selama 3 hari 2 malam. Terima kasih pihak Pullman yang memberi peluang ini kepada kami merakamkan suasana sekitar hotel yang damai dan penuh tradisi dan budaya. Terima kasih kepada PeRUPA terutamanya Pak Aris Aziz, Raduan Noruddin, A. Zaki Hadri dan Syuq yang bertungkus lumus memastikan program ini berlangsung dengan jayanya.

12 Lukisan hasil plein air ini akan dimasukkan ke dalam kalendar Pullman Putrajaya 2016 dan selebihnya akan dipamerkan di ruangan lobi hotel bermula November ini, so siapa yang berkesempatan dijemput hadir, berminat nak beli boleh book sekarang sebab beberapa painting telah di booked ye...

Satu kelainan pada hotel ini ialah terdapat 4 bangunan utama yang terdiri daripada kaum majmuk di Malaysia iaitu Melayu (Tanjung), Cina (Lotus), India (Jasmine) dan Borneo (Rafflesia). Ditengah2 Plaza Level terdapat menara jam yang menjadi mercu tanda hotel ini. Jadi kami diberi tugasan untuk merakamkan setiap bangunan di sini, beberapa kumpulan diwujudkan bagi mengelakkan berlaku pertindihan subjek yang dilukis. Pelukis dan ahli PeRUPA yang terpilih adalah Pak Aris Aziz, Raduan Noruddin, A. Zaki Hadri, Syuq, Abey Zoul, Munif Muhamad Nor, Hisham Salmin, Abinaj Ain, Padi Razak, Ahmad Zakir, Irwan Idris, Bo Ga dan saya. 2 pelukis jemputan juga hadir iaitu Maroz Khuzaini dan King Marul. Sesi plein air kali ini berlangsung dengan jayanya, setiap pelukis mampu menghasilkan sekurang2nya 2 lukisan pemandangan dan juga close up persekitaran hotel.

Pada sebelah malamnya sesi wacana ilmu (art talk) berlangsung dari jam 9 - 11 malam. Antara panel yang dijemput adalah Pak Yusof Gajah dan Pak Aris Aziz, moderator adalah Tuan Raduan Noruddin.


Antara yang hadir, dari kiri A. Zaki Hadri, King Marul, Bo Ga, Padi Razak, Abey Zoul, Zakir Amir, Syuq Tone, Maroz Khuzaini, Saya, Hisham Salmin, Munif Muhamad Nor dan Abinaj Ain, Pak Aris (Tiada dalam gambar)

 Wakil Gangsta Watakala...

 Lotus Pullman
Medium: Cat air (watercolor)
Saiz: 38cm x 56cm

Pullman View
Medium: Cat air (watercolor)
Saiz: 38cm x 56cm

Sunset in Pullman
Medium: Cat air (watercolor)
Saiz: 10cm x 14cm

Warisan Melayu
Medium: Cat air (watercolor)
Saiz: 38cm x 56cm

 Artwork by GW

  Artwork by GW





 Mengigil bila otai tengok kita melukis

 Bersama pihak penganjur Pullman

 Hasil yang xseberapa...





 Hisham melukis sambil berbual dengan Pak Aris...

 Pameran tak formal

  Pameran tak formal

 Bersama 3 hasil karya utama saya...

 Diskusi seni dimana2

 Malam kedua sangat bertuah ditemani Pak Yusof Gajah...

 Teruja tengok hasil karya beliau...

 Imej dan lakaran yang hebat...

Saya hadiahkan kepada Pak Yusof...

 Hadiah daripada Pak Yusof sebagai kenangan, original painting!!!... im impressed!

 Palette yang menjagi igauan sekian lama...



 INFO lanjut berkaitan sesi pembelajaran atau jemputan Plein Air boleh terus hubungi:

Call sahaja: +6019-9169960
Whatsapp sahaja: +6010-4029960
Instagram: @azmannor_pikirlukis
Facebook: Azman Nor


Thursday, 17 September 2015

Plein Air Sempena Hari Malaysia, Bukit Broga, Semenyih, 16 September 2015

Terima kasih Bisharuzi Omar, orang kuat PESAT yang jemput untuk support aktiviti anjuran PESAT mendaki Bukit Broga bersama Pendaki Solo, Encik Mohd Noor Mat Amin. Bila dapat pelawaan tu terfikir jugak kalau boleh plein air di puncak bukit tu. So apa lagi terus planning dan jemput ahli Gangsta Watakala untuk berplein air sambil mengeluarkan peluh. Tapi sambutan agak kurang mungkin tak berapa confident kot...

Walaupun hampir berputus asa, akhirnya Abang Jamal Tommy dan Tajuddin dari SELFUEL offer untuk join. 3 orang pun dah cukup bagus, atleast ada kawan untuk melukis...

Terima kasih Bisha & PESAT...

 Lepas lelah selepas penat mendaki...

 Pemandangan dari tempat kami melukis...

 Memang best tempat ni, sejuk...



 Muka poyo, huhu...

 Nampak macam gayat...



 T-shirt Persatuan Anak-anak Terengganu di Selangor & Wilayah Persekutuan (PESAT)

 Broga Hill
Medium: cat air (watercolor)
Saiz: 38cm x 56cm

 Beban lebih 5kg atas belakang...



Monday, 14 September 2015

Berkongsi apa yang berguna... simple watercolor step

Sejujurnya ramai yang bertanya saya adakan kelas cat air atau x, saya bagitau kalau sekadar berkongsi datang je boleh datang ke Bandar Baru Bangi atau set tempat disekitar Lembah Klang saya akan datang. Tapi dialog ni dah berpuluh kali berlaku, xde yang sudi datang walaupun saya tak amik bayaran untuk beberapa sesi ni... Sy tak amik bayaran sebab niat saya just berkongsi idea saya bukan untuk kelas formal yang perlu ajar asas dan teori, lagi satu saya xcukup pengalaman pun untuk adakan kelas... 

Kalau nak tau di negara luar terutama di Europe, mereka adakan kelas bukan saja untuk belajar teori tetapi tenaga pengajar mereka willing to show the way they paint... tak kedekut sangat la... steps yang ditunjukkan itu sebenarnya yang akan memberi inspirasi kepada anak murid mereka untuk berkarya suatu hari nanti... 

So kalau dah susah sangat saya just share simple steps kat sini la, jangan pulak cakap sikitnya gambar tak nampak step betul2 pun, haha... 

KLCC pandangan dari Kg. Baru (Simple wc step)


Seperti biasa saya suka gunakan Saunders Waterford 300gsm wc paper, senang nak control air, tapi kelemahan kertas anda sedikit sukar untuk remain warna yang anda perlukan (serap warna). Tapi tak pe yang nak nampak lebih natural lukisannya gunalah kertas ni. Ok untuk 1st layer (gambar 1) saya gunakan 4 warna utama iaitu Ultramarine Blue, Burn Sienna, Yellow Ochre dan Alizarine Crimson. Sebelum masukkan warna basahkan kertas keseluruhannya (jangan basah lencun plak >_<), tujuan basahkan sepenuhnya ni sebab nak dapatkan kesan cantuman warna yang lembut (takde hard edge la kata omputih). Then identify warna putih untuk ditinggalkan macam kat bawah belah kanan gambar 1 tu.

Selepas biarkan ianya kering sepenuhnya (10 minit), masukkan 2nd layer. Untuk membezakan depth pada pandangan kita, saya masukkan warna lembut putuk pandangan jauh (dalam gambar ni KLCC la paling jauh), gunakan ultramarine blue dan sedikit burn sienna (lebihkan air dalam campuran ni). Selepas kering sepenuhnya barulah masukkan warna untuk subjek yang lebih dekat. Jangan risau dalam wc ni tak banyak pun warna yang digunakan, trust me cuma gunakan color yang saya nyatakan ini sahaja...

Ultramarine Blue, Burn Sienna, Yellow Ochre dan Alizarine Crimson

nak bagi lukisan lebih umphhh gunakan warna ni (nak touch sikit2 je)
Red, Turquoise, Veridien Green, Orange



Last but not least, masukkan subjek yang menghidupkan lagi suasana iaitu orang, binatang dan kenderaan...

Sori guna handphone je ni >_<

KLCC view from Kg. Baru
Medium: Cat air (watercolor)
Saiz: A4
Available


INFO lanjut berkaitan sesi pembelajaran atau jemputan Plein Air boleh terus hubungi:

Call sahaja: +6019-9169960
Whatsapp sahaja: +6010-4029960
Instagram: @azmannor_pikirlukis
Facebook: Azman Nor






Sunday, 13 September 2015

Rimba Klasik #02, 10 September 2015

Rimba Klasik hasil cetusan idea Maroz Khuzaini yang merasai kesusahan ahli Gangsta Watakala (GW) Lembah Klang yang berada di sebelah selatan yang tidak mampu ke KL atas faktor jarak dan kekangan masa. Alhamdulillah sudah RK #02 dan turut disertai ahli GW dari KL iaitu Abey Zoul dan WanB...


Siap2kan sketch kat umah, kat RK masuk color je...

Antara peralatan dan berus yang dijual Abang WanB, kualiti terbaik jarang dijual di Artshop di Malaysia, harga berpatutan...

Da Vinci dan Winsor&Newton

Semua saiz ada...

Sharing knowledge by Robert Brindley...

Kusyuk...

3 hasil malam ni... Alhamdulillah telah di Booked...